AS svetuje

20.09.2019 | 2 min branja | Nezgoda , Prosti čas

Zakaj imamo družine kdaj vsega poln kufer?

Svet smo zakomplicirali! Moderna tehnologija nas ne pusti pri miru, stalno nas ocenjujejo, en kup je dodatnih obveznosti, želja in zahtev, življenje se odvija prehitro. Kako naj v dnevni rutini najdemo še kakovosten čas za družino?

Takoj ko zjutraj stopite skozi vrata prijetnega doma, na vas preži hiter tempo in stres današnjega življenjskega sloga. Imamo celodnevne službe, opravljamo dolge vožnje, vezani smo na sestanke in obveznosti. Občutek imamo, kot da nas stalno bombardirajo z zahtevami. Hiter tempo življenja posega v naše družine in kdaj pa kdaj ga nehote spustimo tudi v naše domove in pustimo, da nam ukrade družinski čas.

Naj starševstvo postane užitek

Če se počutite, kot da ničesar ne naredite prav, kot da v ničemer niste dobri, potem ni nič narobe z vami: ste povprečen starš današnje dobe, ki ima težave z usklajevanjem osebnih, službenih, zakonskih in družinskih pričakovanj, želja ter obveznosti. V dnevu ni zadosti časa, da bi ga namenili tudi otrokom. V službi vas skrbi za otroke in tako dela več ne opravljate 100 %. Zmanjka vam časa za prijatelje, druženja in hobije. Večina staršev bo pritrdila, da je nemogoče uskladiti vse, kar se od njih zahteva v različnih vlogah. Ti, ki jim to uspe, pa bodo zatrdili, da so kronično utrujeni in pod stalnim stresom. Ampak starševstvo naj bi bilo prijetno in družinsko življenje naj bi nas osrečevalo in bogatilo. Skozi skupne izkušnje in doživetja namreč rastemo tako starši kot otroci.

Svoje otroke skušajte razbremeniti skrbi

V vzgojo lahko starši vlagate veliko izvirnih in premišljenih idej, morda celo več kot vaši starši ali njihovi starši in vendar, vaši otroci so na udaru. Veliko otrok se spopada z lažjimi oblikami depresije in stalne zaskrbljenosti. Stres modernega življenja vpliva tudi nanje in jim jemlje energijo, vpliva na njihovo počutje s tem pa tudi odnose v družini.

Tudi naši otroci imajo veliko skrbi. Skrbijo jih šolske ocene, stremijo za velikimi dosežki in pričakovanji, potrebujejo odobritev sovrstnikov, družbena omrežja jih kritizirajo, odrasli pa jih nehote obremenjujemo še s prihodnostjo in življenjem.

Vzemite si čas za družino

Vprašajte se, kakšni so spomini vezani na vaše otroštvo. Ugotovili boste, da ste si zapomnili vzdušje doma - ali je bilo ljubeče ali v stalni napetosti. Zapomnili ste si dinamiko med staršema, odnose s sestrami in brati, skupna doživetja in velike življenjske spremembe. Zapomnili ste si povezanost s staršema in drugimi družinskimi člani, njuno prisotnost in odzive. To bodo s seboj nosili tudi vaši otroci! Naj preživljanje tega časa postane prioriteta za vso družino.

Največ lahko naredite sami

Upočasnite tempo! Dobro premislite, koliko obveznosti veže vaše družinske člane in morda odstranite najmanj pomembne. Manj je več, tudi ko gre za obveznosti. Sodobne družine potrebujemo več časa za vzpostavljanje osebnih odnosov in vezi, posluh in medsebojno razumevanje, ko smo mirni, ne pa "v akciji", ko hitimo iz enega krožka na drugega. Pozornost namenite pomembnim stvarem. Šolske ocene in uspehi niso vse v življenju. Pomislite, katere spretnosti bodo otroku koristile v življenju in jih negujte skozi izkušnje. Morda so to kreativnost, sposobnost reševanja težav, prilagodljivost, samozavest? Ne pozabite: svoje otroke starši sami težko naučimo, kako postati vrhunski športnik, umetnik, strokovnjak ali učenjak, lahko pa jih naučimo, kako postati dobri ljudje. Predvsem pa bodite za zgled! Bodite osebe, v katere si želite, da vaši otroci odrastejo.

Poskrbite za varnost svojih otrok

Čas aktivnega odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje lahko pomembno pripomore k brezskrbnemu okrevanju.

Izračun in sklenitev