AS svetuje

29.11.2019 | 2 min branja | Zdravje

Pravočasno prepoznajte raka prostate

Se sprašujete, zakaj je v novembru vedno več brkatih moških? Odgovor je preprost. Gre za gibanje Movember. Razpoznavni znak gibanja so brki, ki naj bi si jih moški pustili rasti v mesecu novembru. To je čas, ki je namenjen osveščanju glede splošnega zdravja moških, še posebej pa preventivi, odkrivanju in zdravljenju raka na prostati.

V Sloveniji letno za rakom zboli več kot 7500 moških, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka. Odkrijejo ga pri več kot 1500 moških letno. Ni znano, kaj ga povzroča, so pa za raka prostate bolj ogroženi moški, ki:

  • so starejši od 65 let,
  • imajo bližnjega sorodnika, obolelega za rakom prostate,
  • uživajo hrano z veliko maščobami,
  • imajo čezmerno telesno težo,
  • so premalo telesno dejavni.

Bolezen v začetni fazi ni agresivna in je večinoma ozdravljiva, v napredovalni fazi pa jo lahko le upočasnimo.

Kako lahko zmanjšate verjetnost za nastanek bolezni

Pomembno je, da živite zdravo, se zdravo prehranjujete, ste dovolj telesno dejavni  in vzdržujete primerno telesno težo. Z upoštevanjem teh pravil se hkrati izognete tudi večini kroničnih bolezni in bolezni srca in ožilja.

Če ste starejši od 55 let in imate bližnjega sorodnika, ki je zbolel za rakom prostate, redno opravljajte preventivne preglede pri urologu, merite si PSA (marker za raka na prostati) in opravljajte UZ trebuha.

Kdaj k zdravniku

Splošni znaki, na katere bodite pozorni in lahko kažejo na težave s prostato so:

  • pogosto uriniranje,
  • težave z začetkom uriniranja,
  • počasnejše odtekanje urina,
  • bolečine pri uriniranju,
  • kri v urinu ali spermi.

Če opazite enega ali več od naštetih znakov, jih ne pometajte pod preprogo. Posvetujte se z osebnim zdravnikom, saj zgodnje odkrivanje raka prostate pomembno vpliva na uspešnost zdravljenja.

Pogumno v boj z rakom prostate

Tudi gospod Božidar se je pri 65 letih znašel med moškimi, ki so mu diagnosticirali raka prostate. Odločil se je, da se bo pognal v boj z rakom. Ravno je prvič postal dedek in želel si je spremljati vnukinjo pri odraščanju. Postavitvi diagnoze je sledilo 6-mesečno hormonsko zdravljenje in obsevanje, po končanem zdravljenju pa še kirurški poseg.

Božidar je imel sklenjeno zavarovanje Težke bolezni in operacije, za katerega je plačeval 13,51 EUR mesečno. Primer je prijavil takoj ob prejeti diagnozi in od zavarovalnice prejel izplačilo v višini 6000 EUR. Ker je zaključenemu zdravljenju sledil še kirurški poseg, je po vrnitvi v domačo oskrbo podal še zahtevek za izplačilo za kirurški poseg in prejel še dodatnih 500 EUR.

S prejetimi sredstvi v skupnem znesku 6500 EUR je poskrbel za mirnejše in finančno stabilnejše življenje v času zdravljenja, pa tudi za razvajanje vnukinje v času okrevanja.

Zgodba je resnična, le ime je zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjeno.

Zagotovite si finančno varnost

Zavarovanje zagotavlja takojšnje denarno izplačilo ob nastanku težke bolezni ali po prestani operaciji, ki je posledica bolezni ali nezgode.

Sklenite zavarovanje