AS svetuje

11.10.2019 | 2 min branja | Tujina , Prosti čas

Odličen izbor 4 jesenskih izletov

Slovenijo obkrožajo štiri sosede, ki govorijo drugačen jezik in se med seboj razlikujejo v bogati zgodovini, krajinskih in naravnih znamenitostih.

Slovenci imamo veliko srečo, čeprav nanjo zlahka pozabimo. Pomembne prestolnice so nahajajo le par sto kilometrov stran od naših meja. Za ogled edinstvenih naravnih lepot ali zgodovinskih spomenikov pa ni potrebno iti tako daleč. Samo čez mejo je treba pokukati in fantastičen enodnevni izlet bo presenetil vse družinske člane.

Jesenski grajski sprehod po dvorcu Trakoščan

Oddaljenost od Ljubljane: 149 km
Način prevoza: avto
Denarna valuta: kuna

Na sončen dan se lahko odpravite na izlet v Hrvaško Zagorje, kjer se nahaja znameniti dvorec Trakoščan. Od Ptuja je dvorec oddaljen le dobrih 25 km in leži le nekaj minut stran od mejnega prehoda Cvetlin. Dvorec eden izmed najlepših in najbolje ohranjenih gradov bogate hrvaške kulturne dediščine.

Trakoščan je nastal ob koncu 13. stoletja izključno za obrambne namene severozahodne Hrvaške in je služil za nadzor poti med Ptujem in Bednjansko dolino. V zgodovinskih listinah omenjajo, da je leta 1399 ogrski kralj Sigismund Luksemburški celotno Zagorsko grofijo podaril celjskemu grofu Hermanu II. Dvorec Trakoščan je ostal v lasti Celjskih grofov vse do sredine 15. stoletja.

Ob koncu 16. stoletja je nov lastnik gradu postala družina Drašković, ki ga je večkrat širila. Po koncu druge svetovne vojne je dvorec postal muzej.

Okoli dvorca so brezplačna parkirišča, ob vstopu pa vas bo pričakala prijazna kavarna in nato še restavracija ob umetnem jezeru. Dvorec stoji na vrhu hribčka prijetna in lahkotna pot do gradu traja dobrih 10 minut. Večino časa poteka v senci. Poleg ogleda gradu si privoščite miren sprehod po okolici. Največji čar krajinskemu parku daje umetno Trakoščansko jezero. Nastalo je med leti 1853 in 1862, ko so zgradili jez na potoku Čemernica, in je idealen prostor za sproščujoč družinski piknik.

Preko 100 lesenih mostov v soteski Bärenschützklamm

Oddaljenost od Ljubljane: 231 km
Način prevoza: avto
Denarna valuta: Evro

V naravnem parku Almenland najdemo veliko pohodnih poti, ampak najbolj posebna je pot skozi sotesko Bärenschützklamm. Prek lesenih mostov in lestev se boste sprehodili čez neukročene slapove in strme skale, vse do jezer Teichalms.

Pot je prepletena z lesenimi mostovi, ki jih boste prečkali ob zvoku bučeče vode. Oči pa bodo zaposlile nenavadne oblike skal, redke rastline in živali. Soteska Bärenschützklamm je ena najdaljših sotesk v Avstriji in obiskovalce pusti brez besed. Do koče, kjer boste plačali vstopnino, je približno ura in pol aktivne hoje, nato vas do vrha ločita še dve uri. Premagati bo treba 115 mostov, 49 lestev in vsega skupaj 2.900 stopnic.

Prva dolžina vzpona je bila izdelana že leta 1901. Kot naravni spomenik pa je bila soteska Bärenschützklamm proglašena leta 1978.

Celoten pohod vam bo vzel približno 5 ur. Pot navzdol se spusti po gozdu in ne po stopnicah, ker bi bila pot prenevarna. Obenem je tako olajšan prehod ljudi, saj je soteska predvsem v poletnih mesecih zelo priljubljena. Izlet je malček bolj zahteven in primeren za aktivne pohodnike in družine s starejšimi otroci vse od maja do konca oktobra. Pripravite svojo pohodno obutev, nepremočljivo jakno in jo mahnite na pohod, ki vas bo osupnil.

Baročni utrip ob Blatnem jezeru v kraju Keszthely

Oddaljenost od Ljubljane: 282 km
Način prevoza: avto
Denarna valuta: Madžarski forint

Blatenski Kostel je madžarsko mesto s približno 20.000 prebivalci in leži na zahodni obali Blatnega jezera. Je največje mesto ob jezeru in eno izmed najpomembnejših kulturnih, izobraževalnih in gospodarskih središč v regiji.

Keszthely se je zaradi lege in dostopnosti razvil v eno najbolj priljubljenih počitniških destinacij ob Blatnem jezeru. Na severu je obdan z gozdovi in griči, na jugovzhodu pa ga omejuje jezero. Južno od mesta se nahaja močvirje Mali Balaton, ki deluje kot naravni čistilec Blatnega jezera. Močvirje je življenjski prostor mnogih vodnih ptic in je proglašeno za naravni rezervat.

Prvi zgodovinski zapisi o mestecu segajo v leto 1247. V 18. stoletju je mesto postalo duhovno središče regije, svoj razvoj pa v veliki meri dolguje hrvaški plemiški družini Feštetić, ki je leta 1769 v kraju začela graditi svoj znameniti in impozantni baročni dvorec. Park okoli dvorca meri 42 hektarjev in je danes naravni rezervat. Notranji del parka ob samem dvorcu pa je urejen v slogu francoskega in angleškega vrta. Mestece je nadvse zanimivo in obisk vas zagotovo ne bo razočaral.

Belopeška jezera

Oddaljenost od Ljubljane: 94 km
Način prevoza: avto, kolo
Denarna valuta: Evro

V Mangartski dolini, le streljaj od italijanskega mesta Trbiž in par kilometrov stran od slovenske meje, se nahajata dve posebni ledeniški jezeri, ki vas bosta očarali s svojo lepoto, zelenomodro barvo in dih jemajočim pogledom na Mangart. To sta Belopeški jezeri ali Laghi di Fusine.

Obe jezeri ležita na več kot 900 metrov nadmorske višine in sta idealno izhodišče za umirjen sprehod ali zahteven vzpon na Mangart. Pot okoli jezer je lepo označena in vodi skozi čudovit smrekov gozd. Na vodnih gladinah se zrcalijo podobe bližnjih gora, kar ustvari nepozabno doživetje. Do jezer se lahko pripeljete z avtom, po cesti, ki gre iz Kranjske Gore proti Trbižu.

Če pa si želite bolj aktivnega izleta, se lahko odpravite peš iz Kranjske Gore ali pa s kolesom iz Mojstrane. Kolesarska steza je izredno lepa in nezahtevna, z izjemo zadnjega klanca proti jezeru. Primerna je tudi za družine z otroci.

Jezeri smo do leta 1918 šteli k Sloveniji, po 1. svetovni vojni, pa sta pripadli Italiji. Dolino, ki so jo leta 1971 razglasili za narodni park, na jugu omejuje Mangart, na vzhodu pa Ponce. S svojimi 45 hektarji spada med manjše nacionalne parke v Italiji, se pa ponaša z zelo bogato favno in floro. Ogled je možen v vseh letnih časih, ampak jesenske barve so nekaj posebnega.

Se odpravljate v tujino?

Poskrbite za zavarovanje za tujino že za 1,2 € na dan in ne dovolite, da nepredvideni dogodki povzročijo dodatne stroške!

Preberite več