AS svetuje

27.09.2019 | 3 min branja | Tujina , Prosti čas

Kako je zavarovanje Anžetu rešilo diplomo na amsterdamski univerzi

Konec drugega letnika na fakulteti je bil kot nalašč za uresničitev Anžetovega življenjskega načrta, enomesečnega potovanja po Peruju. Mesec Peruja, nato pa v Amsterdam na študij zadnjega letnika ekonomije ter diploma. 

Anžetu je s svojim navdušenjem za to dolgo pot v tujino uspelo prepričati tudi najboljšega prijatelja Jureta, s katerim se poznata že od malih nog. To se je na koncu izkazalo za zelo pametno potezo. Poglejmo si, zakaj.

Zakaj ravno Peru?

Peru je Anžeta že od nekdaj navduševal s svojo raznolikostjo in kulturo. Neskončno dolge peščene plaže ob oceanu, amazonski pragozd in bogata kulturna dediščina ter seveda svetovno znani Machu Picchu, ki je bil glavni cilj tega potovanja.

Kaj pa zdravstveno zavarovanje za tujino?

Priprave na pot so minile, kot bi mignil. Letalske karte je Anže kupil že tri mesece vnaprej, poravnal je tudi račune za petdnevni treking iz Cusca na Machu Picchu in rezerviral hotelsko sobo za prve tri dni v Limi.

Nekaj dni pred odhodom se je Jure odločil, da za vsak slučaj sklene še zavarovanje za tujino,  saj se je zavedal, da si svojim študentskim proračunom težko privošči dodatne nepredvidene stroške, če pride do nesreče.

Ko je zavarovanje za tujino omenil Anžetu, mu je Anže porogljivo odgovoril, da on tega ne potrebuje. »Kaj pa nujna medicinska pomoč,« se ni dal Jure, ker je vedel, da lahko zneski zdravstvene oskrbe v tujini zlahka presežejo nekaj deset tisoč evrov. Anžeta zavarovanje ni zanimalo, a je Jure z ustreznim zavarovanjem vseeno poskrbel tudi za svojega prijatelja, čeprav mu tega sploh ni omenil. 

Čez 14 dni sta srečno pripotovala v Peru

Tako polet z letalom kot prvi dnevi v Peruju so potekali kot po maslu. Lima je s svojo bogato zgodovino Anžeta in Jureta povsem prevzela, amazonski pragozd z bujnim zelenjem in pisanimi glasnimi pticami je bilo nekaj tako lepega, česar si niti v sanjah ne bi mogla predstavljati.

Po super štirinajstih dnevih je končno napočil čas za odhod proti 3200 m visokemu Cuscu. Od tam ju je čakala petdnevna pot, dolga dobrih 80 km. Pot pohodnika razvaja s fantastičnimi razgledi in preizkuša njegovo fizično pripravljenost, z vzponi preko 4.000 m visokih prelazov.

Jure je bil ob pričetku vzpona pomirjen, saj je vedel, da sta dobro fizično pripravljena in imata urejeno zavarovanje za tujino. Skupaj še s še tremi pohodniki in vodičem sta se tako zgodaj zjutraj odpravila na pohod.

Vzpenjali so se hitro, za vsakim ovinkom jih je čakal nov izjemen razgled, vzdušje v skupini je bilo veselo in lepo so napredovali proti 4200 m visokemu prelazu Dead Woman's Pass. V samo nekaj urah so opravili z dobrimi tisoč višinskimi metri vzpona in se odločili za malico na 4200 m visokem sedlu.

Do postanka sta bila Jure in Anže dobro razpoložena, po malici pa je Anže postal redkobeseden. Jureta je nenadna sprememba prijateljevega razpoloženja zaskrbela. Anže mu je potožil, da ga boli glava in ima težave z vidom ter vrtoglavico. Anžetovo stanje se je hitro slabšalo, izkušeni vodič je takoj vedel, da gre za višinsko bolezen in je potrebno ukrepati takoj.
 

Jure je v svoji roki že držal mobilnik in klical gorsko reševalno službo. Minute so se vlekle kot ure, vseeno je bil reševalni helikopter kmalu na kraju dogodka in je Anžeta ter Jureta odpeljal v bolnišnico. Med postopkom je Jure klical še 24-urni asistenčni center zavarovalnice in povedal, kaj se je zgodilo.

Zavarovanje za tujino je pokrilo stroške reševanja in bolnišnične oskrbe

Čeprav je bil Anže prepričan, da se mu na potovanju ne more pripetiti nič resnega, je Jure ravnal preudarno in poleg sebe z zavarovanjem za tujino zavaroval tudi Anžeta.

Odločil se je za najvišje kritje stroškov, do 100.000 EUR na osebo, ter po nasvetu zastopnika v zavarovanje vključil tudi dodatno kritje za šport, in sicer planinarjenje in treking nad 3.000 metrov nadmorske višine. Anže je po uspešni reševalni akciji še pet dni preživel v bolnišnici, potem pa sta se prijatelja odpravila domov.

In kako je zavarovanje za tujino Anžetu rešilo diplomo?

Skupni stroški zračnega reševanja, zdravljenja in časa preživetega v bolnišnici so presegli 30.000 EUR. Stroške, ki so nastali pri tem dogodku, je v celoti krila zavarovalnica. Če Jure svojega prijatelja ne bi zavaroval, bi moral celotni strošek kriti Anže sam in tako porabil vsa sredstva, ki jih je prihranil za zadnji letnik študija v Amsterdamu. Juretu in zavarovanju za tujino se Anže lahko zahvali, da je navkljub nesreči na koncu lahko brezskrbno zaključil šolanje na Nizozemskem.

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Se odpravljate v tujino?

Poskrbite za zavarovanje za tujino že za 1,2 € na dan in ne dovolite, da nepredvideni dogodki povzročijo dodatne stroške!

Preberite več