AS svetuje

30.09.2019 | 2 min branja | Prosti čas

5 najprimernejših pasem za družine

Večina pasjih lastnikov smatra svoje ljubljence za del družine. Psi so čudoviti spremljevalci, vendar vsaka pasma ni primerna za čisto vsako družino. Če želite povečati svoj družinski krog z novim pasjim članom, vzemite v obzir starost vaših otrok, vaše bivalne razmere in koliko prostega časa ima na voljo vaša družina. Nekateri psi so zelo potrpežljivi z malimi otroki, drugi se bolje razumejo s starejšimi, določene pasme potrebujejo veliko svežega zraka in gibanja, medtem ko so druge manj zahtevne. V nadaljevanju vam predstavljamo pet pasem, najprimernejših za družine. 

Labradorec

Labradorci spadajo v skupino lovskih psov prinašalcev. Izvirajo iz Kanade in so med najbolj priljubljenimi družinskimi psi v Evropi in Severni Ameriki. So srednje veliki, z gladko črno ali rumeno dlako in simpatičnim, nasmejanim videzom. Kot družinski psi so izredno prijazni in družabni, z mirnim in stabilnim karakterjem, primerni so za otroke vseh starosti in za družine, ki imajo rade naravo. Labradorci potrebujejo veliko rekreacije in obožujejo vse, kar je povezano z vodo. Odlikuje jih inteligentnost in učljivost, pogosto se uporabljajo kot vodniki slepih ljudi in reševalni psi.

Novofundlandec

Novofundlanci so ena največjih pasjih pasem, odrasli psi dosežejo težo med 60 in 70 kg. Tako kot labradorci tudi novofundlandci izvirajo iz Kanade, kjer so jih ribiči uporabljali kot delovne pse. Kljub velikosti so zelo priljubljeni družinski psi, ker imajo izjemno ljubeč, zvest in prijazen značaj. Ti nežni velikani so zelo naklonjeni ter zaščitniški do otrok in se jih prijel naziv »pasja varuška« – tako prijateljstvo vidimo v mladinskem filmu Sreča na vrvici. Zaradi velikosti morajo biti dobro vzgojeni, prav tako bo nekaj dela s pospravljanjem njihove dlake, vendar njihova prijetna družba povsem odtehta te malenkosti.

Pudelj

Pudlji so znani kot zelo inteligentna, živahna, energična in družabna pasma. Njihov izvor je še vedno predmet debate, kot glavni možnosti pa se navajata Nemčija in Francija. Zaradi visoke inteligence so pudlji zelo vsestranski, odlikujejo se v pasjih športih, uporabljajo se kot lovski ter sledilni psi in tudi kot psi vodniki. Prijazen, vesel značaj in velika ljubezen do igre, ki jih stimulira tako fizično kot intelektualno, so glavni razlogi, da je pasma tako priljubljena pri družinah. Priporočljivo je izbrati pudlja standardne velikosti, ker se psički miniaturnih velikosti hitreje preplašijo in lahko postanejo razdražljivi. Dodatna prednost pudljev je, da so primerni tudi za družine z alergiki.

Francoski buldog

Francoski buldogi so majhni psi, znani predvsem po čokatem telesu, sploščenem gobčku in pokončnimi uhlji, ki jim dajejo nadvse prikupen, rahlo komičen videz. Značajsko se »frenchieji«, kot jim ljubkovalno rečejo v angleščini, povsem ujamejo s svojim videzom in so zelo zabavni ter igrivi psički, ki se navežejo na svoje lastnike in potrebujejo veliko človeške družbe. Radi imajo otroke in se odlično razumejo tudi z drugimi družinskimi ljubljenci. Francoski buldogi ne potrebujejo veliko gibanja in redko lajajo, zato so čudovita izbira za družine v stanovanjih.

Borderski ovčar

Borderski ovčarji, znani tudi kot škotski ovčarji ali angleško Border Collies, so srednje veliki delovni psi, največkrat uporabljeni za pastirske naloge. Bujen kožuh in dolg zašiljen gobček jim dajeta ponosen, eleganten videz. Čeprav se »collieji« primarno uporabljajo kot ovčarji, so priljubljeni tudi kot družinski psi, zelo so namreč naklonjeni otrokom. Splošno priznano so borderski ovčarji najbolj inteligentna pasma psov, kar pomeni, da so zelo učljivi in si ukaze zapomnijo že po nekaj ponovitvah. Kombinacija inteligence in delovne narave pa pomeni, da potrebujejo veliko fizične aktivnosti in mentalne stimulacije, zato niso najbolj primerni za družine z malo prostega časa.

Migimigi izziv - Zmigi se za kužke

Glasuj za tvoje najljubše pasje društvo in se poteguj za sezonsko vstopnico Arboretum Volčji Potok.

Sprejmite izziv