AS svetuje

12.03.2019 | 4 min branja | Avto , Tujina , Šport , Prosti čas

Ko prtljažnik vozila postane premajhen

Poznate občutek, ko je prtljažnik vozila kar naenkrat premajhen za vse, kar bi radi odpeljali s seboj na počitnice? V zimskih dneh so obvezna prtljaga smuči, v poletnih dneh pa oprema za kampiranje, vodne športe, kolesarjenje, igrače za otroke ... Vedno je treba računati na še vsaj eno bolj ali manj »nujno« potrebno reč, brez katere res ne moremo na dopust, v nekaterih primerih pa prtljažnik vozila zaseda hišni ljubljenček

Kako izbrati pravi strešni kovček za aktivno dopustovanje

Družine, popotniki in rekreativni športniki za povečanje prtljažnega prostora pogosto izberejo strešni kovček, ki se s posebnimi nosilci pritrdi na vozilo. Ponudba je raznovrstna, tako v različicah kot tudi kakovosti in ceni. Kako izbrati strešni kovček, ki bo dovolj prostoren, ob katerem boste lahko vozili tudi kolesa in bo hkrati dopuščal, da brez težav odprete prtljažnik? Fredi Širovnik, ki je v skupini GMT odgovoren za nabavo dodatne opreme, svetuje, da pred nakupom upoštevate: 
 • Kaj boste položili v strešni kovček. Smuči bodo zahtevale ozek in dolg kovček, kampiranje pa večje držalo, v katerega boste brez težav naložili šotor, otroške plenice in igrače. Izbirate lahko med kratkimi in čokatimi ali dolgimi in tankimi kovčki.
 • Dimenzije prtljage. Vsak dolg in tanek kovček še ni v primeren za smuči vseh velikosti. V navodilih za uporabo običajno piše dolžina smuči, ki še gredo v izbrani kovček in katere dodatke boste še potrebovali. Ob nakupu lahko prinesete tudi prtljago, ki jo največkrat prevažate s seboj ali jo vsaj doma predhodno premerite in se prepričajte, ali je v kovčku dovolj volumna, da vanj shranite vse, kar nameravate vzeti s sabo na dopust. 
  • Klasični kovček s prostornino 330 litrov je primeren za karving smuči in tekaške smuči. Takšni kovčki so izredno prostorni, hkrati pa dovolj ozki, da lahko poleg njih namestite še kolesa. 
  • Ko so otroci majhni, je morda bolj pomembno, da je volumen dodatnega strešnega prtljažnika velik in lahko vanj natrpate plenice, igrače, obleke … V tem primeru izberite širok in čokat kovček. 
  • Ko otroci odrastejo boste morda pogrešali prostor za kolesa, ki jih zaradi širine dodatne prtljage prej niste mogli naložiti na avtomobil. V poštev pride ožji in daljši strešni kovček.
 • Kako pogosto ga nameravate uporabljati. Strešni kovček je namenjen prevozu dodatne prtljage, zato ga je treba večkrat letno pritrditi in odstraniti. Razmislite, koliko vam pomeni, da se z lahkoto odpira in zapira, kako se oblika prilega na streho in zahtevnost postopka pritrjevanja. Dražji strešni nosilci se od ugodnejših ločijo v preprostejših postopkih nameščanja ter odstranjevanja in številnih dodatkih, s pomočjo katerih boste lahko varno potovali. Strešni nosilci so izdelani in pripravljeni tako, da odgovarjajo določenemu tipu vozila, zato pred nakupom preverite tudi kompatibilnost.

Kakovost strešnega kovčka 

Strešni kovček enostavno poveča prostornino prtljažnega prostora v vozilu. Na kaj še poleg namena uporabe in velikosti je smiselno pomisliti pred nakupom? Brane Legan, inštruktor varne vožnje AMZS, predlaga, da še pred nakupom pregledamo teste kakovosti in omejitve proizvajalca, ki določa maksimalno težo, s katero se sme obremenjevati nosilno konstrukcijo strehe. »Zavedati se je treba vpliva povečanega težišča avtomobila – višje je, bolj vpliva na njegovo dinamično obnašanje v nagibanju, nevarnost prevračanja se močno zveča. Vse to vpliva na uspešnost vožnje v ovinkih, pri vožnji v spustu, ob nevarnih situacijah pa ima velik vpliv na zmožnost rešitve situacije. Pomembno je tudi, da ob občasnem dodatnem obremenjevanju avtomobila upoštevamo navodila za povečanje tlaka v pnevmatikah.« 
 
Na testu AMZS se je najbolje odrezal strešni kovček thule motion sport.
Priporočila AMZS na podlagi testiranja strešnih kovčkov
 • sistem pritrditve strešnega kovčka naj zdrži preskusni trk s hitrostjo 30 km/h,
 • sistem za zavarovanje oziroma pritrditev tovora v kovčku naj zdrži obremenitve pri preskusnem trku 30 km/h,
 • kovček naj bo narejen iz materialov, ki zdržijo izrazito nizke temperature. 

Pravilno nalaganje prtljage 

Za zagotavljanje varnosti in stabilnosti vozila je pomembno, kako je vanj naložena prtljaga. Prav tako kot o nakupu ustreznega strešnega kovčka je treba razmisliti tudi, kako primerno razporediti prtljago med vozilo in strešni kovček ter kako vanj najbolj varno naložiti prtljago. O pravilnem nameščanju prtljage v vozilo po pravilu težje na dno, lažje na vrh, nikoli pa ne previsoko, smo že pisali. Kako pa je s strešnimi kovčki? 
 
Manuel Pungartnik, inštruktor varne vožnje in vodja AMZS Šole vožnje, svetuje: »Pomembno je, da je tovor v kovčku pravilno in enakomerno razporejen in ustrezno pritrjen s pritrdilnimi pasovi, saj bo v nasprotnem primeru že sunkovito zaviranje povzročilo premike prtljage in s tem zmanjšalo stabilnost vozila. V prednji del kovčka položimo mehkejši del tovora, kot so torbe, spalne vreče, odeje s čimer lahko preprečimo, da bi pri nezgodi ostrejši deli tovora prebili prednjo steno kovčka. Zaradi večje višine avtomobila je avto bolj občutljiv na bočni veter, kar upoštevamo pri vožnji čez mostove in na vetrnih območjih. Tovor na strehi vpliva na vozne lastnosti vozila, zato je treba biti predvsem pri hitrem menjavanju smeri in ostrem zaviranju zelo pozoren. Vpliv porabe goriva pri uporabi strešnega kovčka pa je odvisen od aerodinamike tako vozila kot strešnega kovčka in seveda od hitrosti, s katero vozimo.« 
 
Poraba goriva se pri vožnji s strešnim kovčkom poveča, zato ni smiselno, da se naokoli vozimo s praznim strešnim kovčkom.

Zavarovanje strešnega kovčka in prtljage 

Ob sklenitvi kasko zavarovanja vozila ali ob nakupu strešnega kovčka pomislimo tudi, kaj bi se zgodilo, če ostanemo brez njega, seveda pa tudi brez tovora, ki ga v njem prevažamo, še posebej, če gre za vrednejšo športno opremo. K osnovnemu kasko zavarovanju je možno priključiti zavarovanje dodatne opreme, prtljage in stvari v vozilu. Poleg strešnega kovčka sem štejejo tudi otroški sedeži ter naknadno vgrajene radijske in alarmne naprave. Kot prtljago pa štejemo stvari za osebno rabo ter stvari, kot so: oprema za taborjenje, športno udejstvovanje, lov, ribolov, amatersko fotografiranje in podobno. 
 
Strešni kovčki naj bodo pritrjeni s sistemom proti tatvini (ključavnico), vozilo pa zaklenjeno.
V primeru tatvine, poškodovanja ali uničenja je treba obstoj dodatne opreme in prtljage utemeljiti z originalnim računom nakupa oziroma ustreznimi dokumenti.   
 

Strešni kovčki Thule 25 % ceneje

Thule strešni kovčki so prava izbira za varno prevažanje dodatne prtljage. Izberite svoj model in izkoristite popust.

Prenesite kupon za popust