AS svetuje

12.01.2017 | 2 min branja | Zdravje

Do specialista brez čakalne vrste

Poznate trenutek, ko v rokah držite napotnico za specialistični pregled, pa ne veste, na katerega izvajalca se morate obrniti, da boste najhitreje na vrsti? Razumljivo, želite biti pregledani čim prej, da se boste izognili težavam, skrbem in bolečini.

Kaj pomenijo oznake na napotnici?

O nujnosti pregleda odloča osebni zdravnik, ki vas napoti na specialistični pregled. Oznake na napotnici so lahko nujno, hitro ali redno. Z oznako nujno bi morali do specialista priti takoj oz. najkasneje v 24 urah, z oznako hitro v 3 mesecih, z oznako redno pa v 6 mesecih. Pri tem pa veljajo tudi določene izjeme. Na primer, na ortopedski pregled, do zobne protetike in ortodonta bi morali priti v 12 mesecih z oznako hitro in 18 mesecih z oznako redno. Izjema, ki zahteva krajše čakanje, so maligna obolenja. Pri teh morate biti na vrsti najkasneje v enem mesecu.

 

Ste dovolj potrpežljivi za čakanje v vrsti?

Že iz medijev pogosto izvemo, da so za nekatere specialistične preglede čakalne dobe daljše od dopustnih. Najdlje boste čakali na pregled pri revmatologu, kjer povprečna čakalna doba znaša kar 343 dni. Še dlje je potrebno čakati na operacijo krčnih žil, povprečna čakalna doba znaša 603 dni. Dolgo boste čakali tudi na pregled v dermatološki in očesni ambulanti, fizioterapijo na primarni ravni ter na diagnostične preiskave, kot so magnetna resonanca, računalniška tomografija (CT) in ultrazvok, še posebej pri napotnici, označeni z redno.
(Vir: Mesečno poročilo o čakalnih dobah na dan 1. 12. 2016; www.nijz.si)

Poiščite informacije o najkrajši čakalni vrsti in bodite prilagodljivi

Naj vas podatki o povprečni čakalni dobi ne spravijo v slabo voljo. Razlike med najdaljšo in najkrajšo čakalno dobo so dostikrat precejšnje. Na na portalu, preverite, pri katerih izvajalcih so čakalne dobe krajše. Seznam čakalnih dob se osvežuje enkrat mesečno, zato dodatno preverjanje pri izvajalcu ni odveč. Morda se boste morali za hitrejši pregled pri specialistu odpeljati v drug kraj, kar pa v skrbi za zdravje največkrat ni pretežko.

Izberite krajšo in ugodnejšo pot - Center Zdravje AS vam lahko pomaga

Sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri AS-u vam omogoča, da se z iskanjem specialista z ne ukvarjate sami. Z napotnico pokličite Center Zdravje AS 080 81 10, kjer vam bodo pomagali izbrati specialista, pri katerem boste na vrsti najhitreje. Če imate sklenjeno še zavarovanje Specialisti z asistenco, pa ste lahko na vrsti praviloma v desetih dneh. V tem primeru AS krije stroške specialističnega pregleda in po potrebi tudi pripadajočih diagnostičnih preiskav, fizioterapije in zdravil.

Nimate potrpljenja za dolge čakalne vrste pri specialistih?

Zavarovanje Specialisti z asistenco vam omogoča, da boste na vrsti že v 10 dneh.  

Naročite svetovalca