AS svetuje

07.11.2016 | 3 min branja | Avto

Kako kupiti prave gume za vaš avto?

Sredi novembra se vrste pri vulkanizerjih močno podaljšajo, saj se začne z zakonom določeno »zimsko obdobje«, ki zahteva, da so jekleni konjički primerno obuti. Letošnja jesen je sončna in razmeroma topla, vseeno pa so povprečne temperature že toliko nižje, da je vožnja z letnimi gumami neekonomična in manj varna, ne glede na to, da snega še ni.

Temperatura, ki jo v zadnjih letih strokovnjaki navajajo kot mejno za menjavo gum, je 7 °C. Ne pozabite torej zamenjati gum, pa čeprav še niti malo ne diši po zimi.

Oznake na gumah

Preden se lotite nakupa novih gum, preverite, katere so prave za vaš avto. V potrdilu o homologaciji imate zapisane priporočljive oziroma dovoljene dimenzije gum, dobro pa je poznati še nekatere druge oznake.

Poleg velikosti, ki jo označujemo s kombinacijo številk in črke, morate biti pozorni še na dve drugi pomembni oznaki – datum proizvodnje in hitrostni razred.

Datum proizvodnje je pomemben zaradi staranja gume. Če kupite šest let staro gumo, boste z njo prevozili manj sezon, pa čeprav ne boste naredili veliko kilometrov, saj gume s staranjem izgubljajo svoje lastnosti. Hitrostni razred je pomemben zaradi največje hitrosti, za katero je guma še primerna in jo avto lahko doseže. Pazite, da ne boste kupili »prepočasnih«, prav tako pa nima smisla kupovati gum za velike hitrosti, še posebej, če niso zahtevane v homologaciji. Od leta 2012 so pri nakupu na gumah obvezne tudi nalepke s podatki o porabi goriva (kotalni upor), oprijemu na mokri podlagi in kotalnem hrupu.

Poglejmo si še enkrat osnovne oznake na gumah. Oznaka 195/65 R15 81T DOT 3214 pomeni:

  • 195 - širina pnevmatike (v mm);
  • 65 - višina pnevmatike oz. presečno razmerje pnevmatike (razmerje med višino in širino);
  • R - zgradba pnevmatike - radialna;
  • 15 - premer platišča (v colah);
  • 81 - indeks nosilnosti;
  • T - indeks hitrosti;
  • DOT 3214 – podatek, da je bila guma izdelana v 32. tednu leta 2014.

Testi neodvisnih organizacij

Pred nakupom novih pnevmatik se pozanimajte, katere so najprimernejše za vaš avto. Ne le dimenzije, upoštevati morate tudi vaš način vožnje, ceste, po katerih se boste vozili, podnebje (mile ali ostrejše zime), hitrost vožnje in podobno. Zimske gume zaradi sestave gume in oblike profilov omogočajo boljši oprijem na cestah, prekritih s snegom, snežno brozgo in ledom. A tudi zimske gume se med seboj razlikujejo, zato se pred nakupom pozanimajte, kateri profil vašemu načinu vožnje najbolj ustreza. Hitro boste ugotovili, da so mnenja uporabnikov različna. Na različnih forumih ima vsak anonimni uporabnik svoje mnenje, poleg tega pa vse tam zapisane informacije niso nujno tudi resnične. Če ste v dvomih glede izbire gum, je boljša odločitev upoštevanje rezultatov testov, ki jih izvajajo različne neodvisne potrošniške organizacije, avtomobilistični portali ali nacionalne avtomobilistične zveze. Seveda boste morali sprejeti kompromis, saj guma, ki je odlična na snegu, obenem ni najboljša tudi na suhi cesti, zato izberite tisto, ki najbolj ustreza vašim zimskim vožnjam.

Pri vulkanizerju ali prek spleta?

Osnovni nasvet pri nakupovanju stvari, ki jih ne poznate dovolj dobro, se glasi: posvetujte se s strokovnjakom. Pri nakupu gum je torej najbolje obiskati vulkanizerja, vseeno pa se lahko o najprimernejših gumah za svoj avto pozanimate na spletu. Prav splet je korenito spremenil obnašanje voznikov pri nakupovanju gum, saj ponuja ogromno informacij, nasvetov, testov in priložnosti za ugoden nakup. Na spletu boste zlahka našli različne teste gum, predvsem pa vam je na voljo veliko število spletnih trgovin, ki vam gume pošljejo kar na dom. Tu velja previdnost predvsem glede stanja gum. Pred nakupom se pri prodajalcu pozanimajte, koliko so stare in kako so bile skladiščene. Če jih kupujete skupaj s platišči, se prepričajte, da platišča dimenzijsko ustrezajo homologaciji in se jih da namestiti na avto. Če svojemu vulkanizerju zaupate, jih lahko kupite tudi pri njem.

Z nasmehom po belih cestah

Pričakajte zimo z dobro pripravljenim avtom. Poleg zimskih gum, akumulatorja, obvezne zimske opreme in drugih zimskih potrebščin poskrbite tudi za kasko zavarovanje. Zima je čudovita, a na cesti gre hitro kaj narobe, zato je dobro zavarovanje enako pomembno kot verige, tekočina za odmrzovanje stekel in lopata.