AS svetuje

20.11.2019 | 3 min branja | Tujina , Prosti čas

5 evropskih mest, ki se jih splača obiskati to zimo

Bi radi pregnali zimsko melanholijo? Evropa vam ponuja kar nekaj odličnih destinacij, kjer lahko tudi v zimskih dneh odkrijete nekaj sonca, toplejše temperature, slikovite adventne sejme, predvsem pa si ogledate znamenitosti brez pretirane gneče in prazne denarnice.

Katerih pet evropskih mest se splača obiskati letošnjo zimo?

Lizbona

Oddaljenost od Ljubljane: 2614 km
Način prevoza: letalo
Svetujemo odhod iz: Benetke
Trajanje leta: približno 3 ure

V portugalski prestolnici ste vsak trenutek v središču toka svetovnih jezikov in obrazov številnih etničnih skupin. Prepletajo se vonjave svetovnih kuhinj in odzvanjajo melodije portugalskega fada ter drugi ritmi iz različnih glasbenih tradicij.

Lizbona je zaradi razgibane zasnove razdeljena na zgornje in spodnje mesto. Ravno iz višje ležečih četrti, pri katerih je trud za vzpon hitro poplačan, se ponujajo najlepši razgledi. Prav tu boste ugotovili, zakaj je Lizbona eno najlepših mest v Evropi. Navdušil vas bo pogled na most 25. aprila, ki je dolg dobra dva kilometra in spominja na Golden Gate most v San Franciscu. Do tja se lahko zapeljete z vzpenjačami ali prepoznavnimi rumeni tramvaji, ki jih med raziskovanjem mesta prepoznate po zvenečem pisku. Obisk Lizbone seveda ni popoln brez izleta v Belem, kjer si privoščite tradicionalno in najbolj znano slaščico »pastel de nata«.

Poleg številnih arhitekturnih zanimivosti, ki si jih najlažje ogledate s cenovno najugodnejšim in najhitrejšim metrojem, v Lizboni ne gre izpustiti Oceanariuma, enega največjih akvarijev na svetu in največjega v Evropi. V sončnih dneh se podajte še do katere izmed plaž in uživajte v milih temperaturah zimskega dne.

Na srečo ostajajo cene v Lizboni še vedno razmeroma dostopne v primerjavi z drugimi evropskimi prestolnicami, posebno cenovno ugodni sta predvsem nočno življenje in restavracije.

Atene

Oddaljenost od Ljubljane: 1600 km
Način prevoza: letalo
Svetujemo odhod iz: Benetke
Trajanje leta: približno 2 uri

Vse lepote grške prestolnice si boste najlaže v miru ogledali prav v zimskem času, ko vas na ogledih ne bosta ovirala neverjetna gneča turistov in žgoča vročina. Vreme v Atenah je pozimi milo, temperature niso nikoli nižje od 10 °C, in zato še vedno primerno za raziskovanje kulturnozgodovinskih zakladov.

Atene so rojstni kraj evropske demokracije, danes pa s številnimi arheološkimi najdišči, starodavnimi ruševinami in zgodovinskimi templji živi muzej na prostem. Poleg obiska svetovno znanih Partenona, Akropole in Zevsovega templja, bo popotovanje po Atenah tudi razvajanje čutov z gurmanskimi specialitetami, prečudovitimi plažami in ostalimi znamenitostmi.

Izkoristite obisk grške prestolnice tudi za sprehod po urejeni 3-kilometrski peš coni, ki zajema precejšen del mestnega zgodovinskega središča in vodi mimo najbolj znanih zgodovinskih točk. Raziskovanje mesta je možno tudi s kolesom, vendar je potrebno precej previdnosti, saj je promet v Atenah precej kaotičen.

Pozimi so nočitve v Atenah cenejše. V letnem času, ko ni navala turistov, več hotelov zniža cene. Dodatno lahko prihranite, če se pri iskanju nastanitve izognete bližini glavnih turističnih točk.

Barcelona

Oddaljenost od Ljubljane: 1500 km
Način prevoza: letalo
Svetujemo odhod iz: Benetke
Trajanje leta: približno 1,5 ure

Katalonska prestolnica ostaja eno najprivlačnejših evropskih mest, zima pa je nedvomno eden najboljših časov za obisk. Če zapustite vrhunsko turistično sezono, v Barceloni ni čakalnih vrst, namestitve so cenejše in vzdušje bolj sproščeno. Glede na status ene glavnih turističnih destinacij, sta hrana in pijača vseeno dostopni.

Barcelona je živahno mesto, kjer lahko vsak najde nekaj zase. Od obiskov nočnih klubov, ogledov starega mestnega jedra in tamkajšnjih lokalov, do družinsko usmerjenih zabaviščnih parkov in muzejev. Umetnost in arhitektura sta glavna aduta mesta, zlasti osupljiva so dela najbolj znanega arhitekta Barcelone, Antonia Gaudija.

Najboljši in najhitrejši način prevoza za raziskovanje mesta je metro, številne predele Barcelone pa zlahka raziščete peš. To velja predvsem za predel Las Ramblas s tržnico Boqueria, številne ozke ulice Starega mesta (Ciutat Vella) in gotske četrti s Picassojevim muzejem.

Če boste v Barceloni ostali dlje kot nekaj dni in želite bivati ugodneje, je smiselno najeti apartma. To vam omogoča večjo neodvisnost in intenzivnejše doživljanje utripa mesta, saj boste zagotovo sobivali z domačini.

Budimpešta

Oddaljenost od Ljubljane: 460 km
Način prevoza: avto
Trajanje vožnje: približno 4,5 ure

Budimpešta je arhitekturni dragulj, ki še prav posebej zaživi v predbožičnem času, ko mesto krasijo številni božični sejmi in je celotno mesto, z vsemi sedmimi mostovi, praznično osvetljeno. Mesto zasluženo nosi laskavi naslov »kraljice mostov«. Poleg Pariza in Rima ima Budimpešta največ kulturnih spomenikov v Evropi, ki so pod Unescovo zaščito.

Budimpeški parlament je zagotovo najprepoznavnejša znamenitost mesta. Dolg je 286 metrov in tretji največji parlament na svetu. Mesto se ponaša tudi z enim najstarejših živalskih vrtov v Evropi in podzemno železnico, ki obratuje že od leta 1896. Oglejte si še opero, ki velja za eno najlepših na svetu in se sprehodite po glavni promenadi, znameniti Vaci utci. Najlepši razgled na mesto se bo razprl pred vami, ko se boste povzpeli na ribiško trdnjavo s sedmimi stolpi.

Ste ljubitelji kave? Potem je Budimpešta s preko 500 kavarnami z bogato tradicijo pravo mesto za vas.

Kljub valu podražitev v zadnjih letih ostaja Budimpešta eno dostopnejših evropskih mest. Želite dodatno prihraniti? Jejte na pokriti mestni tržnici, kjer so porcije velike, cene pa nizke. Poskusite madžarski golaž, piščančji paprikaš in drugo lokalno hrano. Zvečer pa si privoščite večerjo v tradicionalni madžarski gostilni čardi in zaključite dan s cigansko glasbo in plesom.

Berlin

Oddaljenost od Ljubljane: 1000 km
Način prevoza: letalo
Svetujemo odhod iz: Benetke
Trajanje leta: približno 1,5 ure

Zima v Berlinu je lahko zelo hladna, pa vendar je prav to čas, ko lahko brez gneče raziščete številne mestne galerije, muzeje in gledališke dvorane. Poleg številnih znamenitosti se nemška prestolnica ponaša tudi z živahnim nočnim življenjem, številnimi kavarnami, klubi in bari ter ulično umetnostjo.

Berlin je denarnici prijazna destinacija, saj nudi številne brezplačne oglede. Najbolje je, da se odpravite na brezplačno vodeno turo, kjer vas bo vodič peljal od Brandenburških vrat pa do Alexanderplatza ter vam vmes pokazal najpomembnejše znamenitosti, med drugim tudi spomenik Holokavstu, kraj, kjer je stal Hitlerjev bunker, dve zelo lepi cerkvi Francosko katedralo in Nemško katedralo in še marsikaj v okolici.

Se odpravljate v tujino?

Poskrbite za zavarovanje za tujino že za 1,2 € na dan in ne dovolite, da nepredvideni dogodki povzročijo dodatne stroške!

Preberite več