AS svetuje

11.01.2019 | 2 min branja | Prosti čas

Kratek čas brez elektronskih naprav?

Otroci se hitro zdolgočasijo in zato pogosto dolgočasijo. V mislih večine otrok obstaja le misel na igro v neomejenih količinah. Najraje v družbi, običajno staršev. Kar je seveda tudi prav! Skozi igro z odraslimi pridobivajo nujno potrebne življenjske izkušnje, ki jih bodo nekega dne pospremile v svet odraslih. 

Je dolgčas koristen?

Strokovnjaki so si enotni, da je dolgčas zdrav in nujno potreben za otrokov razvoj. Starševski odzivi na otroški dolgčas pa so različni. Prijetno je, kadar se z otrokom ujamejo v prostem času in si podarijo nekaj trenutkov skupne igre. Vendar je v vsakdanjem življenju dostikrat drugače. Mami se mudi skuhati večerjo, očka je še v službi. Takrat po skupnih prostorih zadoni vsem dobro poznani »Mami, meni je dolgčas!« Večina staršev v tem trenutku že intenzivno razmišlja, kako bi poskrbela, da se bo otrok v naslednje pol ure zabaval.

Ustvarjalne igre namesto elektronskih naprav

Otroci sami hitro poiščejo zanje najbolj privlačno rešitev, ogled risanke ali igranje igric na telefonu, tablici, računalniku, na starših pa je, da elektronski varuški odločno rečejo »Ne!« Kaj ponuditi otroku, da prosti čas preživi ustvarjalno, hkrati pa tudi usvaja veščine, ki mu bodo kasneje pomagale pri učenju branja, pisanja in matematike?

5 hitrih predlogov za kreativni dolgčas

  1. Otroku ponudite barvice, flumastre, škarje in lepilo. Pustite se presenetiti. Če otroku ni do samostojnega ustvarjanja, mu narišite nekaj črtkanih črt, po katerih naj še sam potegne črto, nato pa jih še izreže. 
  2. Narišite mu svojo pobarvanko, manjšim otrokom zadostuje enostaven predmet, starejšim pa poskusite narisati mandalo. 
  3. Ste kdaj poskusili sami narediti enostavno slikovno križanko? 
  4. Ponudite kreativni set za izdelavo čestitke za prijatelja. 
  5. Več kot 20 strani predlogov za ustvarjalno preživljanje dolgčasa boste našli tudi v Kratkočasniku, ki smo ga pripravili za otroke med drugim in osmim letom starosti. 

Kratkočasnik za najmlajše

Prenesite več kot 20 strani zabavnih nalog in izzivov za otroke!

Prenesite Kratkočasnik