AS svetuje

12.09.2019 | 2 min branja | Nezgoda , Prosti čas

6 načinov, kako spodbuditi otroka k samostojnemu učenju in zakaj je to pomembno

Učenje je vseživljenjsko potovanje, ki se začne že z rojstvom. Pomembne faze razvojnega procesa obsegajo vse od plazenja, hoje, teka, govora … do sposobnosti lastnega razmišljanja. Za starše je posebno priznanje, ko otrok pri učenju postane samostojen in je korak bliže k uspehu v sodobnem svetu. Vas zanima, kako navaditi otroka na samostojnost v učnem procesu?

Zaupajte svojemu otroku

Vsak otrok je drugačen. Dovolite mu, da raziskuje in se uči na sebi lasten način. Ni standardne predloge za učenje in je tudi ne sme biti.

Otrok mora vedeti, da verjamete vanj, v njegove sposobnosti, in ga podpirate pri doseganju njegovih ciljev. To je zagotovilo, da bo pomembne naloge opravil samostojno, brez vaše prisotnosti. Če otroku pri pisanju domačih nalog redno pomagate, mu to pride v navado in pričakuje da, boste vsakokrat del naloge naredili namesto njega.

Pomembno je, da vodimo svoje otroke, vendar moramo vodenje včasih prepustiti tudi njim samim. Le tako bodo lahko razvili motivacijo za samostojno doseganje lastnih ciljev brez nepotrebnega opozarjanja ali spodbujanja.

Spodbujajte otrokovo intelektualno radovednost

Otroci so radovedni. Dovolite jim, da veliko sprašujejo in dopustite, da čim več odgovorov poiščejo sami. Svetovni splet danes ponuja številne ideje, kako otroku približati naravo, znanost, opismenjevanje … Poiščite ideje za doma izvedljive poskuse, ki so prilagojeni različnim starostnim skupinam in zahtevnostnim stopnjam, ter sodobne učne pripomočke, s katerimi bo odkrivanje sveta enostavno zabavno!

Uredite mu »učni kotiček«

Skupaj z otrokom v vašem domu poiščite primeren prostor, namenjen resnejših obveznostim. Pri urejanju se prepustite njegovi ustvarjalni pobudi, pustite mu občutek, da ima stvari pod nadzorom. Vsakdo ima svoj način »predalčkanja« in urejanja prostora, v katerem se najbolje počuti. Smiselno pa je, da skupaj določita pravila ustvarjalnega (ne)reda, ki je sprejemljiv za oba. Učni kotiček opremite z učnimi pripomočki in motivacijskimi sporočili, igrače pa pospravite v »igralni« kotiček.

Ureditev zabavnega in udobnega učnega prostora bo otroku zagotovilo motivacijo za sedenje za pisalno mizo in uresničevanje novih ciljev.

Nagradite otrokova prizadevanja

Ne moremo si zatiskati oči, da živimo v družbi, ki je usmerjena k doseganju rezultatov. Pri delu zasledujemo prodajne cilje in ključne kazalnike. Je vaš otrok izdelek, ki ga boste pripravili na zahtevni trg? Najbrž ne, zato ni potrebe po tem, da ga primerjate z dosežki sošolcev in vrstnikov.

Pohvalite ga za motivacijo in vloženo delo. Nagradite njegova prizadevanja in bodite pozorni na izboljšave, ki jih je sam naredil na poti. To ga spodbudi, da si po svojih najboljših močeh zastavlja nove cilje, ne da bi ga pri tem skrbelo za ocene ali čas, ki ga nameni za reševanje domačih nalog, vadbo inštrumenta ali druge dejavnosti.

Pogovor je ključ do rešitev

Ne predvidevajte, da veste, kaj je najboljše za vašega otroka. Z otrokom se pogovarjajte o razumevanju snovi, načinu delu, količini vloženega dela, povprašajte ga, kaj potrebuje, da bi laže dosegel svoj cilj. Ko mu je težko, vam ni potrebno ponuditi rešitev, ki so delovale pri vas in morda otroku ne ustrezajo. Enostavno mu povejte, da ga razumete, da ste se tudi vi v življenju večkrat znašli v situaciji, ko vam je bilo težko zbrati motivacijo za delo, priprave na izpit, nadaljevanje projekta ipd. dopustite mu možnost, da sam poišče rešitve za svoje težave.

Če se otrok počuti preslišanega ali meni, da njegovo mnenje ni pomembno, bo izgubil zanimanje za to, kar počne. Spodbujajte ga k poštenosti in ne obsojajte, kadar je njegovo mnenje drugačno od vašega ali se z njim ne strinjate. Odprta, sproščena komunikacija, ki temelji na medsebojnem spoštovanju, koristi vam in vašemu otroku.

Stopite korak nazaj

»Helikoptersko starševstvo« ni primerno za vzgojo samostojnosti. Otrok potrebuje prostor in priložnost za reševanje svojih težav, pa naj bo to domača naloga ali kaj drugega. Pustite mu, da sam  prevzame odgovornost za svojo učno pot in gojite zaupanje, ki je bistvenega pomena pri izgradnji samomotivacije in s tem nadaljnjih uspehov v življenju. Stopite korak nazaj, da lahko otrok samostojno naredi dva koraka naprej.

Pomembno je, da otroka spodbujamo k čim bolj samostojnemu učenju za življenje, ne smemo pa pozabiti, da se lahko na poti sreča tudi z manjšimi ali večjimi nezgodami. Pri tem pomislimo na primerno zavarovanje. V AS-u smo letos pripravili 6 različnih paketov nezgodnih zavarovanj za otroke in mladino. Pred odločitvijo za pravo zavarovanje za vašega otroka, si vzemite čas za razmislek, v katerih primerih vam bo izplačilo zavarovalnine res koristilo pri ohranjanju finančne varnosti vaše družine.

Poskrbite za varnost svojih otrok

Čas aktivnega odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje lahko pomembno pripomore k brezskrbnemu okrevanju.

Izračun in sklenitev