AS svetuje

14.12.2018 | 3 min branja | Tujina , Prosti čas

Vas mika deskanje na snegu?

Z deskanjem na snegu, ki ga poznamo tudi kot snowboarding ali krajše bordanje, se ukvarja veliko ljudi. Nekateri so na bordu že od prvih zavojev, drugi so nanj presedlali z alpskih smuči. A prehod »z dilc na dilo« še zdaleč ni preprost, saj si s smučarskim znanjem na bordu ne morete prav veliko pomagati, velike razlike pa so tudi pri opremi. Kako se torej lotiti bordanja?

Prvi koraki začetnikov na bordu

Po odločitvi za bordanje (oziroma za prestop s smuči na bord) vas čaka nekaj obveznih korakov, ki se jim skoraj ne da izogniti. Glavni so izbor opreme, učenje tehnike, privajanje na padce ter veliko sedenja na tleh. Predvsem padcev in sedenja na tleh bo veliko več kot na smučeh. Kaj vas čaka pri vsakem od korakov? 

Oprema za deskanje na snegu

Če ste prej smučali, potem čelado, smučarska očala, obleko in rokavice najverjetneje že imate. Priporočamo nakup posebnih hlač in rokavic ter nekaj kosov zaščitne opreme, pa seveda deske, vezi in čevljev:
  • Hlače in rokavice – izberite nepremočljive ter na zadnji plati in bokih dodatno podložene hlače. Nepremočljive naj bodo tudi rokavice, saj bodo veliko več v stiku s snegom kot pri smučanju.
  • Deska – pri izboru deske naj vam pomaga učitelj deskanja. Nikar ne kupujte nove, ampak se najprej naučite deskati na izposojeni. Tudi potem si še nekajkrat izposodite različne deske, poiščite najprimernejšo in šele ko boste prepričani o pravi dolžini, širini, trdoti, obliki, profilu in stranskem loku deske, se odpravite po nakupih.
  • Vezi – enaka zgodba kot pri izboru deske. 
  • Čevlji – v borderskem žargonu bootsi, so prav tako povsem drugačni kot pri alpskem smučanju. Za prve korake na "bordu" so lahko izposojeni, nato pa si kupite svoje. 
  • Zaščitna oprema – če podložene hlače ali kratke podhlače niso nujne, pa o zaščiti hrbta ne pomišljajte niti minute. »Želva« naj bo obvezno del vaše deskarske opreme, prav tako seveda tudi čelada ter ščitniki zapestij.
  • Dodatna oprema – pri deskanju po neurejenih pobočjih morate imeti s seboj tudi opremo za turno smučanje (nahrbtnik, lavinsko žolno, lopato, paket za prvo pomoč in vso ostalo opremo).

Pojdite na tečaj deskanja na snegu

Teoretično se da bordanja naučiti tudi prek spleta, a veliko boljši, hitrejši ter predvsem varnejši način je tečaj. Razlogov za to je več:
  • učitelj vam bo svetoval pri izboru opreme in vam skozi tečaj razodel še mnogo drugih trikov in skrivnosti,
  • z zaporedjem vaj se boste naučili pravilne tehnike in nabrali potrebne izkušnje, sem spadajo tudi vožnja na vlečnici ali sedežnici ter bonton in pravila na smučišču,
  • tereni bodo izbrani vašemu znanju in zmožnostim primerno,
  • na tečaju vas bodo naučili tudi pravilne tehnike padcev ter vam pokazali načine, kako se pri padcih izogniti poškodbam.

Varnost mora biti na prvem mestu

Poškodbe so sestavni del deskanja na snegu. Te so nekoliko drugačne od tistih pri smučanju, predvsem zaradi drugačne tehnike, položaja telesa in vpetja nog na desko. Najpogosteje si deskarji poškodujejo roke v predelu zapestja, komolca, dlani in prstov, sledijo poškodbe glave, kolen, gležnjev in hrbtenice. 

Za varno bordanje najbolje poskrbite s kombinacijo ustrezne deskarske in zaščitne opreme, znanja ter zavarovanja. Tu velja izpostaviti zavarovanje za tujino, brez katerega se nikar ne odpravite na bordanje, preko meje. Kako hitro se lahko dan na bordu spremeni v zelo drago izkušnjo, priča Jernejev primer poškodbe na deskanju v Altenmarktu v Avstriji:
 
Jernej se je s še dvema prijateljema odpravil na deskanje v Altenmarkt in si pri enem od padcev zlomil gleženj. Prijatelja sta takoj poklicala pomoč, reševalci pa so ga najprej prepeljali do vznožja smučišča ter nato v najbližjo bolnico. Tam ga je pregledal zdravnik, opravili so CT-slikanje poškodovanega gležnja in ga primerno oskrbeli. V bolnici je ostal štiri dni, nato pa so ga prepeljali nazaj v Slovenijo. Na srečo je imel Jernej sklenjeno zavarovanje Tujina AS, zato je vse stroške v višini dobrih deset tisočakov plačala zavarovalnica.
Pri sklepanju zavarovanja pomislite tudi na možnost svoje odškodninske odgovornosti za poškodbe, ki jih po vaši krivdi utrpijo drugi smučarji, na primer trk v drugega smučarja in materialna škoda, ki nastane kot posledica trka. Za ta primer je dobro imeti v žepu Wiz Smučar.  
 
Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.
 
 

Se želite izogniti visokim stroškom zdravljenja?

Potujte v tujino brez skrbi in težav pri iskanju zdravstvene pomoči. Bi naredili informativni spletni izračun zavarovanja za tujino?

Izračun in sklenitev