AS svetuje

20.12.2018 | 3 min branja | Tujina , Prosti čas

Prtljaga na letalu – pozanimajte se prej!

Priprava kovčkov in torb za potovanje z letalom je prav posebno doživetje, za katerega si morate vzeti dovolj časa, priporočljiva pa je tudi uporaba tehtnice ter merskega traku.
Če ste že kdaj potovali z letalom, potem veste, da veljajo za letalsko prtljago posebna pravila, ki se nanašajo na:

 • vrsto prtljage (osebna, ročna ter oddana);
 • dovoljene mere in težo prtljage (potovalke, torbe, torbice …);
 • prepovedane in pogojno dovoljene predmete v prtljagi;
 • možnost pritožb in odškodnin za izgubljeno, poškodovano ali prtljago z zamudo;
 • višino doplačil za neustrezno prtljago. 

Nekatera pravila so splošna, veliko omejitev ali posebnih pravil pa postavljajo tudi posamezne letalske družbe, zato se prvo in zlato pravilo priprave letalske prtljage glasi: Pravočasno in predvsem pozorno preberite navodila letalskega prevoznika glede prtljage ter se jih natančno držite!

Bistvo letalske prtljage: dimenzije in teža

Za letalsko prtljago veljajo stroge omejitve dimenzij potovalk in njihove teže, zato morate pred odhodom natančno preveriti omejitve, ki veljajo za vašo letalsko družbo ali let. Najdete jih na letalski vozovnici oziroma na spletni strani letalske družbe, navedbe za večino letalskih družb pa boste našli tudi tukaj
 
»Pred odhodom na letališče pripravljene kovčke doma izmerite (višina, dolžina in globina) in obvezno stehtajte. Če bodo preveliki ali pretežki (in jih bodo izmerili oziroma stehtali na letališču), vas čaka doplačilo za prekomerno težo. Že ko se odločate za nakup kovčka, je smiselno kupiti kakovosten, vendar lahek kovček,« svetuje Vid Grafenauer iz podjetja Toko
Običajno imate lahko s seboj v kabini poleg ročne prtljage še en kos osebne prtljage, recimo torbico, torbo za prenosni računalnik ali fotografsko torbo. Ryanair je pred kratkim spremenil svojo politiko ročne prtljage – na sedež lahko nesete samo en kos ročne prtljage, drugi mora spodaj, čeprav zanj ne boste posebej doplačali, dokler je v dovoljenih merah

Kaj sodi v ročno prtljago?

Splošna pravila Evropske unije natančno določajo, česa nikakor ne smete imeti v ročni ali osebni prtljagi. Tovrstne predmete vam bodo pri varnostnem pregledu odvzeli, zaradi orožja, eksplozivnih naprav in drugih nevarnih predmetov pa se lahko znajdete tudi v resnih težavah. Pojasnila in sezname prepovedanih predmetov (orožje, noži, nevarne tekočine, eksplozivni in drugi nevarni predmeti) si lahko ogledate tukaj.
 
Nekateri predmeti sicer niso prepovedani, a zanje vseeno veljajo posebna pravila:
 • Vse naprave z litijevimi baterijskimi vložki (oziroma baterijami) – mobilni telefoni, fotoaparati, tablični računalniki, polnilne baterije (power bank) in podobno ne smejo potovati v oddani prtljagi, pač pa v ročni in jih morate vzeti s seboj v kabino. Med poletom ne smete polniti svojih naprav s pomočjo polnilne baterije.
 • Elektronske cigarete – zaradi baterije in grelnega elementa v njih morajo biti v osebni prtljagi, uporaba pa je med letom prepovedana.
 • Tekočine – dovoljena količina posamezne posode s tekočino je 100 ml, zapakirati pa jih morate v prozorno plastično vrečko in jo pri pregledu prtljage dati na poseben pladenj. Sem spadajo, šamponi, tekoča mila, parfumi in dezodoranti, brivska pena in podobno. Izjema so nekatera zdravila ter otroška hrana, a jih bodo varnostniki vseeno pregledali.

Koristna navodila pred odhodom na pot

 • Če kupujete novega, izberite t. i. letalski kovček, ki ustreza meram ročne prtljage in je obenem čim lažji. Kovček za oddano prtljago naj bo trden, robusten in odporen, kajti letališki delavci in trakovi za prtljago niso posebej nežni.
 • Izberite kovček s trpežnimi kakovostnimi kolesi in teleskopskim ročajem, ki ga boste brez napora vozili po letališču. Dodatna prednost so štiri kolesa, na katerih kovček stoji sam.
 • Pri daljših potovanjih z več prestopanji dajte v ročno prtljago vsaj za dan ali dva rezervnega perila, majico in osnovne potrebščine za osnovno higieno. Za vsak slučaj, če se vaša oddana prtljaga izgubi.
 • Poleg ključavnice (številčna koda, klasična obešanka) kovček dodatno zavarujte s posebnim trakom, da se ne bo po nesreči odprl. Za potovanje v ZDA izberite kovček s TSA-ključavnico, ki jo varnostni organi lahko odprejo s posebnim ključem.
 • Kovček označite s svojim imenom, domačim in elektronskim naslovom ter mobilno številko. Svoje prtljage nikoli ne puščajte brez nadzora, ves čas jo imejte ob sebi in na očeh, vzemite jo tudi na stranišče.
 • Za primere uničene, izgubljene ali prepozno prispele prtljago poskrbijo kritja, vključena v permanentno družinsko zavarovanje Tujina AS Plus, odškodnino pa lahko v določenih primerih zahtevate tudi od letalske družbe.

Kovčki ugodneje!

Pozabavajte se s kvizom in ugotovite, ste po duši smučar ali zgolj ljubitelj vsega zimskega in pridobite kodo za 30% popust na kovčke

Rešite kviz