AS svetuje

19.10.2018 | 3 min branja | Podjetje

Kdo bo plačal za slabo vgrajen odtok in škodo v spodnjem stanovanju?

Vodoinštalaterski posel je tvegan. Čeprav ga obvladate, se napake dogajajo - včasih je že en sam spodrsljaj dovolj za katastrofo. V Dravljah je vodoinštalater vgradil odtok pralnega stroja in kadi, voda pa je nekaj mesecev tekla v spodnje prazno stanovanje. Ko so se lastniki po treh mesecih vrnili, so našli razmočene kose opleska in ometa po vsej dnevni sobi in spalnici, poškodovano pohištvo, dvignjen parket … Kdo bo plačal za slabo vgrajen odtok in škodo v spodnjem stanovanju?

Kako vam pri tem pomaga zavarovalnica?

Vodoinštalater se vsakodnevno sooča s tveganjem, da bo proti njemu nekdo sprožil zahtevek za odškodnino zaradi njegove odgovornosti za poškodbe ljudi ali gmotno škodo, ki jo povzroči s svojo poslovno dejavnostjo. Odškodnine, ki bi jih moral plačati, če se izkaže, da je res odgovoren za nastalo škodo, so lahko ogromne. 

Sicer pa mu že pravni stroški za obrambo pred neutemeljenimi obtožbami lahko povzročijo hude finančne težave. Zavarovalnica se bo vključila v ugotavljanje vaše odgovornosti za škodo in vas branila v primeru, da škoda ni nastala po vaši krivdi. In obratno, če ste za škodo odgovorni, bo namesto vas poravnala odškodnino. Seveda, če ste sklenili ustrezno zavarovanje. Preverite, katera tri zavarovanja so za vodoinštalaterja obvezna.

Kakšno zavarovanje odgovornosti naj torej sklene vodoinštalater?

  1. Zavarovanje odgovornosti iz dejavnosti, ki je za vaše podjetje celo obvezno po gradbenem zakonu in vas ščiti pred različnimi odškodninskimi zahtevki. Zakaj? Ker odškodninsko odgovarjate, če se zaradi napake pri vašem delu nekdo poškoduje, pa tudi, če vi oziroma vaši delavci poškodujete lastnino nekoga drugega - to je lahko tudi vaš naročnik. 
  2. Ker pri izvajanju dejavnosti lahko pride do poškodb vaših zaposlenih, tako redno zaposlenih, kot tistih, ki za vas delajo po pogodbi ali kot študenti,  zakon zahteva kritje tudi za njih, saj sodijo med t. i. »tretje osebe«. V tem primeru je ustrezno kritje "delodajalčeva odgovornost", ki vas bo ščitila pred odškodninskimi zahtevki delavcev, če bi se npr. delavec pri delu poškodoval in bi bili vi, kot delodajalec, odgovorni za to nesrečo.
  3. Zakonsko obvezno je tudi dodatno kritje odgovornosti, če poškodujete objekt, na katerem delate. Hkrati to kritje velja tudi za odgovornost za škodo, ki bi jo nehote povzročili na delu objekta, kjer delajo drugi izvajalci, ali če poškodujete njihovo opremo.

"Ne glede na to, ali vodoinštalater dela sam, ali zaposluje še druge delavce, lahko pridobi ustrezno zavarovalno zaščito. To pomeni, da zavarovalna kritja prilagodimo prav vašemu podjetju, številu zaposlenih, obsegu poslovanja. Zavarovalnica poskrbi tudi, da zaščiti podjetje pred pretiranimi in neupravičenimi zahtevki," pojasnjuje Bernarda Koncilja Hafner

Koliko stane tako zavarovanje?

Premija, ki jo plačate, je v prvi vrsti odvisna od dejavnosti, ki jo izvajate, od tega koliko delavcev imate in seveda od obsega in višine zavarovalne zaščite, ki jo želite oziroma potrebujete. 

Še posebej bodite pozorni na naslednje 3 stvari:

  1. Razmislite in se posvetujte z našimi svetovalci, katera kritja obvezno potrebujete in katerih ne.
  2. Prepričajte se, da ste natančno prebrali polico in da razumete zavarovalne pogoje in morebitne izključitve.
  3. Takoj pokličite zavarovalnico, če se zgodi nesreča pri delu ali dogodek, zaradi katerega bi kdo proti vam lahko uveljavljal odškodninski zahtevek.

Poskrbite za varnost premoženja

Ali veste, katera zavarovanja so primerna za optimalno zaščito vašega podjetja? Preverite.

Zaženite konfigurator zavarovanj