AS svetuje

27.12.2018 | 3 min branja | Dom , Prosti čas

Kam z naravno in kam z umetno smrečico?

Praznično vzdušje se počasi približuje vrhuncu, ki ga bomo dosegli s silvestrovanjem in vstopom v novo leto. In potem januar, čas za pospravljanje novoletnenega okrasja, zato nekaj eko nasvetov ne bo odveč. Preberite, kam z odsluženimi novoletnimi okraski in kako pravilno odložiti naravna in umetna drevesca!Naravno smrečico, ki ste jo kupili v loncu, čim prej presadite na prosto. Ne čakajte na pomlad, naj raste naprej na prostem! Posekane naravne smrečice, ki so se posušile in odvrgle iglice, so odlične za kompost. Kaj pa odslužene umetne smrečice, pokvarjene lučke in bunkice? Marsikje, bodo vseh teh odsluženih stvari veseli. V centrih ponovne uporabe bodo okraske in drevesca osvežili in ponovno oživili, če bo le mogoče. 

Če ste kupili novoletno drevesce v loncu in ste ga primerno zalivali, ga po praznikih kar najhitreje presadite na prosto. Pred tem ga za nekaj dni postavite na hodnik ali zastekljen balkon, torej hladnejši prostor, da se drevo postopoma privadi na nizke temperature. Na pomlad ni treba čakati, saj zemlja ni zamrznjena, strokovnjaki pa svetujejo, da za sajenje izberete dan, ko ni vetra.

Izkopljite jamo, ki naj ima premer 60 centimetrov in v globino 50 centimetrov. Dno jame razrahljate z lopato. Vanjo položite rastlino skupaj z zemljo, ki jo obdaja, in vse skupaj zasujte z zemljo.

Presajeno rastlino obilno zalivajte. Smreki najbolj ugajajo rahla peščena tla. Odporna je proti mrazu, zato jo lahko posadite tudi na mesto, ki ni zaščiteno pred mrazom. Jelka pa bolje uspeva na globokih in s humusom bogatih tleh in je manj odporna proti mrazu.

Iz lesa odsluženih smrečic lahko z malce domišljije in truda izdelate prisrčne okraske, spretnejši pa celo uporabno ptičnico ali manjši stolček.

Kaj  pa je najbolj pomembno za  množično reciklažo? To, da odsluženo smrečico odložite v pravi zabojnik. "Razrezane veje sodijo v zabojnik za biološke odpadke, deblo pa v zabojnik za zeleni odrez," pravijo v Snagi Ljubljana.

Pravilno odložena novoletna drevesca so dobrodošla v kompostu in za kurjavo. So tudi odličen naravni vir za ogrevanje ...

Pa srečno in ekološko tudi v novem letu!

Poskrbite za varen dom

Dom AS na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več