AS svetuje

24.03.2017 | 3 min branja | Avto , Prosti čas

Ste že naredili prve kilometre na motorju?

Nabiranje prvih motociklističnih kilometrov se za največje ljubitelje adrenalinske vožnje prične že ob koncu zime ali zgodaj spomladi. Vreme je lahko že v februarskih dneh primerno za izlet na morje, ceste in soudeleženci v prometu pa še ne, zato dodatna previdnost ni odveč. 

Priprave na motoristično sezono 

Ljubitelji varne vožnje z motorjem vedo, da za udeležbo v prometu ni dovolj sklenitev obveznega zavarovanja avtomobilske odgovornosti, brez katerega se ne sme v promet. Pred prvimi kilometri na motorju temeljito preverite tehnično stanje motorja, osvežite tehniko vožnje in preverite stanje opreme. Vsakokrat, preden sedete na motor, preverite tudi zračnih tlak v pnevmatikah in poskrbite, da se v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejejo. 

Opazen motorist je bolj varen 

Luči na motorju naj bodo v času vožnje vedno prižgane, ustrezno vidna in varna tudi oblačila. Na motorju boste vidnejši v svetlih oblačilih, če so vam ljubša črna, pa si čeznje oblecite vsaj zaščitno oblačilo z odsevnimi trakovi ali odsevni brezrokavnik. Sodobna oblačila za motoriste so iz več različnih materialov, vgrajene imajo ščitnike, ki ob padcu ščitijo okončine. Prav tako so na voljo rokavice za različne vremenske razmere in motoristični športni copati, ki nudijo dodatno zaščito stopala in gležnje. Kakovostna čelada je obvezna, vizir na njej pa brez prask, tudi čisto drobcenih, skoraj očesu nevidnih, in pa temeljito očiščen pred vsako vožnjo.  

Pravilna vožnja z motorjem 

Varnost na cesti je v veliki meri odvisna od vas samih. Upoštevanje prometnih pravil, vključno s hitrostjo vožnje, je smiselno, če ne želite pristati v črni statistiki prometnih nesreč. Vožnjo z motorjem skozi ovinke je še posebej nevarna zgodaj spomladi, ko ceste še niso očiščene kamenja, ki se je nabralo čez zimo. Pregovorno aprilsko vreme pa vam lahko postreže z dežjem ali nenadoma mokro cesto. Hitrost naj bo zato primerna, da jo lahko hitro prilagodite okoliščinam. 

Na kaj vse je treba pomisliti pred prvim potovanjem z motorjem pa si oglejte v spodnji infografiki. 

Avto asistenca

V letu 2016 smo pomagali kar 48 motoristom v težavah.
Z Avto asistenco boste poskrbeli, da vas nepredviden dogodek na cesti ne bo presenetil. V primeru, da vam poči pnevmatika, ste udeleženi v prometni nesreči ali pride do okvare motornega kolesa, vam Avto asistenca priskoči na pomoč. 

Preverite več