AS svetuje

12.10.2017 | 2 min branja | Dom , Prosti čas

Poučite otroke o požarni varnosti z zgodbico in zabavnimi nalogami

Ljubeče družinsko okolje je tisto, ki pri vsakem otroku okrepi občutek varnosti. K temu veliko pripomorejo tudi razumljiva pravila in jasna navodila o tem, kako naj se otrok sooči z nevarnimi situacijami, ki mu prekrižajo pot v času odraščanja. Ali veste, kako otroku približati požarno varnost?

Jasna pravila in zgodbice za malčke

Pri mlajših otrocih poskrbite za jasna in nedvoumna pravila ter navodila – vžigalice, vžigalniki, vroči predmeti in ogenj niso namenjeni igri. Pravila večkrat ponovite na različne načine, pri tem pa ohranite resno držo – otroku naj bo jasno, da to ni šala. Otroci si najbolje zapomnijo poučne zgodbice. Za malčke naj bodo zelo preproste, v njih pa nastopa eden izmed najbolj priljubljenih superjunakov v otroških očeh – gasilec. Ta vedno ob pravem času prihiti na pomoč in pogasi požar, ki so ga neprevidni otroci zanetili v gozdu. Nauk zgodbe? Vžigalice niso igrača. Če boste v zgodbo vpletli še živalske like, ki otrokom razložijo, kakšne so posledice gozdnega požara, bo zgodba dobila že povsem pravljični pridih. O posledicah ognjenih zubljev se lahko pogovorite tudi po ogledu risanke Gasilec Samo ali ob prebiranju katere izmed že napisanih zgodbic, ki jih najdete v knjižnici ali na spletu

Pogovor in ustvarjalne naloge za otroke

Starejši otroci že bolje razumejo, da se z vžigalicami ne igramo, manjka pa jim praktično znanje, kaj storiti v primeru, če do nevarnosti vseeno pride. Vzemite si čas za pogovor o preventivnem ravnanju, zaznavanju nevarnosti in ukrepanju v primeru požara. 
  • Skupaj z otrokom poskusita ugotoviti vse možne nevarnosti, ki lahko povzročijo požar v bivalnem prostoru. Kar nekaj jih boste našli tudi v simpatičnih Askovih nalogah
  • Kako opazimo požar? Bomo najprej opazili ogenj ali dim? Običajno opazimo, da se »nekaj kadi«. Že v tem primeru je treba takoj ustrezno ukrepati. 
  • Številko 112 zapišite na vidno mesto, na primer zraven telefona in jo shranite v telefonski imenik mobilnika. Če so otroci sami doma in opazijo dim ali ogenj, morajo najprej poklicati 112, potem šele vas ali koga drugega.
  • Z otrokom prehodite poti možnega izhoda iz hiše ali stanovanja. V večstanovanjski stavbi poiščite znake, ki označujejo evakuacijsko pot, na dvorišču pa poiščite znak za zbirno mesto. Pogovorite se o tudi o tem, zakaj na hodnikih in stopniščih, ki so evakuacijske poti, ne pripenjamo koles, puščamo vozičkov in drugih predmetov, ki bi ovirali izhod iz stavbe večjega števila ljudi hkrati. 
  • V primeru požara za izhod iz stavbe ne smemo uporabiti dvigala, prav tako v stanovanju ne iščimo vrednih predmetov, ki bi jih želeli rešiti pred ognjem. 
  • V zadimljenem prostoru si nos in usta pokrijmo z vlažno krpo in se zadržujmo bolj pri tleh, kjer je dima manj. Če dim prihaja od zunaj, z mokrimi brisačami zatesnimo prostor pod vrati.

»Ko se nesreča zgodi, naj bodo proste poti«

V letošnjem mesecu požarne varnosti Uprava RS za zaščito in reševanje osvešča o pomenu prostih intervencijskih poti, ki jih nemalokrat ovirajo nepravilno parkirani avtomobili, cvetlična korita ali stebrički. Z otrokom na sprehodu opazujte svojo okolico, poiščite intervencijsko pot v bližini svojega stanovanjskega bloka ali v bližini šole, bolnišnice, trgovskega središča ipd. Seznanite ga z namenom označenih poti in dejstvom, da proste intervencijske poti lahko v primeru požara ali druge nesreče rešijo življenje. Le kdo ne bi želel prispevati k reševanju življenja?

Delujmo preventivno

Največ požarov v Sloveniji nastane zaradi neprevidnosti, na primer odmetavanja cigaretnih ogorkov, vžigov vnetljivih tekočin in plinov, kuhanja in neprevidnega ravnanja z ognjem, otroške igre z ognjem, pa tudi zaradi okvar na električnih in grelnih napravah, samovžiga v dimnikih, strel idr. Pogostost požarov je največja v času kurilne sezone, zato previdnost ni odveč. Za boljši občutek varnosti namestite v svojem domu javljalnik požara in gasilni aparat za gašenje manjšega požara. Če pa do požara vseeno vam bo prav prišlo tudi kakovostno zavarovanje doma
 
S klikom na spodnjo sliko si prenesite Askov priročnik o požarni varnosti z zabavnimi nalogami. 

Poskrbite za varen dom

Dom AS na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več